Πεζοπορία – Ορειβασία

1

Στα μονοπάτια της
Δυτικής Μακεδονίας

Καστοριά: Γράμμος-Βίτσι: Διαδρομές ιστορίας

Ο Γράμμος είναι το τέταρτο υψηλότερο βουνό της Ελλάδας με την υψηλότερη κορυφή του να φτάνει σε υψόμετρο 2.520 μέτρων.Άλλες υψηλές κορυφές είναι το Περήφανο, το Διάσελο, η Επάνω Αρρένα,η Κάτω Αρρένα.
Αυτό το θαμαστό βουνό αναδυκνύεται σήμερα σε ένα από τα πιο όμορφα και προσιτά βουνά, μέσα σε αλπικά τοπία, δάση με οξιές, μαύρη πέυκη και αλπικές λίμνες .

1. Αλπικές λίμνες Αρένες

• Ένα σύμπλεγμα δύο μικρών αλπικών λιμνών στη σκιά του Γράμμου που αποτελούν ένα από τα ομορφότερα ορεινά υδάτινα οικοσυστήματα της Ελλάδας. Η λίμνη Μουτσάλια, ή όπως αναφέρονται πιο συχνά λίμνες Αρένων, βρίσκονται σε ένα κατάφυτο δάσος οξυάς στη ρίζα της κορφής του Γράμμου, Επάνω Αρένα (υψόμετρο 2.196 μ.).

• Η ονομασία τους προέρχεται από τη βλάχικη λέξη «μουτσάλι» που σημαίνει «βρεγμένο», ενώ η ονομασία Αρένα προέρχεται από το επίσης βλάχικο και λατινικό «arena», που σημαίνει «αμμουδερός τόπος». Βρίσκονται στο νομό Καστοριάς σε υψόμετρο 1.730 μέτρων.

• Πρόκειται για δύο λίμνες που επικοινωνούν μεταξύ τους με ένα ρυάκι μήκους 60 μέτρων. Η δυτική λίμνη αγγίζει τις πλαγιές που ανεβαίνουν στη κορφή, έχει περίμετρο περίπου ενός χιλιομέτρου και είναι ρηχή με τα νερά της να λιγοστεύουν αρκετά το καλοκαίρι. Η λίμνη που βρίσκεται στα ανατολικά είναι η κύρια λίμνη που ονομάζεται και λίμνη Μουτσάλια και δέχεται τα νερά της δυτικής λίμνης. Καλύπτει λιγότερη έκταση με περίμετρο που φτάνει τα 800 μέτρα και μέγιστο βάθος που δεν ξεπερνά το 1 μέτρο, ενώ κατά τη διάρκεια του χειμώνα σκεπάζεται από πάγο. Η λίμνη Μουτσάλια είναι κρυμμένη σε ένα πυκνό δάσος οξυάς δημιουργώντας ένα μοναδικό τοπίο που δεν συναντά κανείς σε κάποια άλλη περιοχή της χώρας μας. Τα πυκνά δάση που την περιβάλλουν σε συνδυασμό με την σχετική της απομόνωση, προσδίδουν στη λίμνη τεράστια οικολογική αξία με πολλά σπάνια είδη της πανίδας να ζουν στη γύρω περιοχή.

Οι οξυές που βρίσκονται γύρω από τη λίμνη φτάνουν μέχρι τις όχθες, ενώ ο βυθός της καλύπτεται από μια πυκνή υδρόβια βλάστηση, η οποία δίνει ένα όμορφο πράσινο χρώμα στα νερά της. Στο πυκνό υποόροφο του δάσους φυτρώνουν πολλά σπάνια είδη της χλωρίδας του Γράμμου, ενώ λίγο ψηλότερα ξεκινάνε οι γυμνές κορυφές του βουνού που διακρίνονται επίσης για τα φυτά που φιλοξενούν. Η ορνιθοπανίδα της περιοχής περιλαμβάνει πολλά είδη του δάσους, ενώ στο Γράμμο απαντώνται πάνω από 150 είδη. Η λίμνη είναι πολύ σημαντική για τα αμφίβια της, καθώς εδώ ζούνε τρία είδη από τρίτωνες: ο αλπικός, ο κοινός και ο λοφιοφόρος. Τέλος, πολύ συχνή στην περιοχή είναι η παρουσία της αρκούδας.

• Τοπίο γαλήνιο, καταπράσινο και προσιτό για ελεύθερο κάμπινγκ και πικ-νικ τους καλοκαιρινούς μήνες, ποδήλατο βουνού και πεζοπορία .

αρρενεςNORTHADVENTURE

5. Διαδρομές σε ορεινά μονοπάτια περιμετρικά της πόλης

Η πόλη της Καστοριάς περιβάλλεται περιμετρικά από βουνά, στα οποία υπάρχουν προσβάσιμα, καθαρισμένα και σηματοδοτημένα μονοπάτια, χαρίζοντας στον επισκέπτη μια μοναδική θέα, αντικρίζοντας από ψηλά την πόλη αυτάρεσκα καθισμένη στον θρόνο της, με την όψη της να καθρεφτίζεται στα ήρεμα νερά της λίμνης .
• Είμαστε πάντα στην διάθεση σας να δημιουργήσουμε μαζί προγράμματα και δραστηριότητες που ταιριάζουν στις ανάγκες και επιθυμίες σας .

ΨΑΛΙΔΑ 2 (Medium)

2. Δρακόλιμνη Γκιστόβα στα 2350 υψόμετρο

Πρόκειται για την ψηλότερη και μεγαλύτερη σε έκταση αλπική λίμνη στην Ελλάδα. Βρίσκεται σε υψόμετρο 2.350μ. στην κορυφογραμμή, ακριβώς στα ελληνοαλβανικά σύνορα. Το χειμώνα, λόγω του υψομέτρου, παγώνει. Η λίμνη έχει βάθος από 3,5 μέχρι 5 μέτρα ανάλογα την εποχή και μέγιστη έκταση περίπου 7.000 τ.μ.
Τα νερά της είναι πάντα κρύα και αποτελεί βιότοπο για ένα είδους αλπικού τρίτωνα.
Η ύπαρξη μόνιμης φυσικής λίμνης σε τόσο μεγάλο υψόμετρο στην Ελλάδα είναι ήδη ένα φαινόμενο πολύ συναρπαστικό. Θα μπορούσαμε να το χαρακτηρίσουμε ως μια γοητευτική πρόκληση – πρόσκληση για κάθε πεζοπόρο και ορειβάτη.
Στην λίμνη καθρεπτίζεται τόσο το γαλάζιο του ουρανού όσο και τα βουνά που το περιβάλλουν.

ΔΡΑΚΟΛΙΜΝΗ ΓΚΙΣΤΟΒΑ

3. Ο Καταρράκτης της Αγιάς Άννας

Ο καταρράκτης της Αγ. Άννας ή Τσόυκας ύψους περίπου 20 μέτρων είναι ο μεγαλύτερος της Περιφερειακής Ενότητας Καστοριάς .
Σε μια μικρή αλλά θαυμάσια διαδρομή των 2.500 μέτρων, κατα τα οποία περνάς μέσα από δάσος, ξέφωτα, λιβάδια και ξύλινα γεφυράκια φτάνεις σε ένα μαγευτικό τοπίο το οποίο σε καθηλώνει, καθώς το νερό κυλά απο μεγάλο ύψος πάνω στον απότομο γκρεμό και σχηματίζει δυο μικρές λιμνούλες πριν συνεχίσει το αέναο ταξίδι του.Το καλοκαίρι αν η ποσότητα του νερού είναι επαρκής, η τοποθεσία είναι ιδανική για ένα δροσερό μπάνιο.Τον χειμώνα δε, όταν οι θερμοκρασίες είναι κάτω απ του μηδενός, παγωνουν τα πάντα, δημιουργώντας ένα παραμυθένιο σκηνικό.

ΒΙΤΣΙ

4. Βίτσι-Βέρνο

Το Βίτσι είναι ένας ορεινός όγκος που υψώνεται στο κέντρο της Δ.Μακεδονίας, αποτελώντας το φυσικό σύνορο μεταξύ των νομών Καστοριάς και Φλώρινας.

Στο Βίτσι κυριαρχούν τα πυκνά και αδιαπέραστα δάση οξιάς, συστάδες από έλατα και μαυροπεύκα όπως επίσης υπάρχουν πολλά φυσικά ρέματα τα οποία δημιουργούν παραποτάμια δάση.

Η περιοχή είναι γνωστή για τα πολλά είδη μανιταριών που φυτρώνουν κυρίως την άνοιξη και το φθινόπωρο, με διασημότερο τον Βωλίτη τον εδώδιμο.Η εγκατάλειψη των οικισμών και τα δύσβατα δάση έχουν επιτρέψει σε πολλά είδη της πανίδας να βρουν το ιδανικό καταφύγιο.Τέλος τα παλιά μονοπάτια με τα οποία επικοινωνούσαν τα χωριά μεταξύ τους, όπως επίσης και οι χωματόδρομοι το καθιστούν σε έναν από τους αγαπημένους μας προορισμούς, είτε πρόκειτε για πεζοπορία, ορεινό τρέξιμο, mountain bike και 4χ4 Off Road διαδρομές .

Τι σας παρέχουμε;

• Έμπειρους/Πιστοποιημένους Συνοδούς
• Πεζοπορικά μπατόν
• Σακίδιο πλάτης ορειβατικό(κατόπιν συνεννόησης)
• Αδιάβροχο τύπου poncho(κατόπιν συνεννόησης)
• Γκέτες(κατόπιν συνεννόησης)
• Κραμπόν-Πιολέ-Μποντριέ(Κατόπιν συνεννόησης)
• Αναμνηστικές φωτογραφίες σε ηλεκτρονική μορφή
• Ασφάλεια αστικής ευθύνης
• Όλοι οι νόμιμοι φόροι

Gallery

adventure kastoria

Έτοιμοι να ζήσετε αυτή την
εμπειρία?

ddd asdd
Follow Us